Brave
Vlooien
Wat zijn vlooien?
tiques

Vlooien zijn kleine, bruine insecten die zeer aangepast zijn aan de huiselijke omgeving van honden. Vandaag de dag zijn meer dan 2500 soorten bekend.
In België is de meest voorkomende vlo bij huisdieren de Ctenocephalides felis.

Waar kan mijn huisdier vlooien oplopen?

De levenswijze en de voortplanting van vlooien is afhankelijk van omgevingsfactoren. Idealiter hebben ze nood aan vochtigheid, warmte en de nabijheid van gastheren om zich snel te ontwikkelen. Als de omstandigheden hen gunstig gezind zijn, kan het aantal vlooien op dieren en in de leefomgeving zeer snel aanzienlijk worden. Aangezien vlooienlarven warmte nodig hebben om te overleven, ontwikkelen ze zich voornamelijk in de lente, zomer en herfst. Katten en andere dieren die vrij rondlopen, kunnen ook vlooien doorgeven aan uw hond.

De verwarming in huizen en appartementen stelt hen echter in staat heel het jaar lang te overleven. In onze huizen verstoppen en ontwikkelen vlooienlarven zich voornamelijk in textiel (hondenmand, kussens, zetels, tapijten, bedden, enz.) en in kleine spleten, beschermd tegen het licht, voordat ze eenmaal ze volwassen zijn, een gastheer zoeken en zich daar nestelen.

Waarom is mijn hond of kat een doelwit van vlooien?

Volwassen vlooien voeden zich met bloed door te prikken in de huid van een dier. Ze voeden zich één keer per dag en blijven meestal op dezelfde gastheer tot ze sterven. Hun levensverwachting omvat meerdere maanden maar ze worden vaak gedood na één tot drie weken als de hond zich schoonlikt of aan zich knabbelt.

Heeft mijn huisdier vlooien?

Vaak tonen huisdieren geen enkel klinisch teken als ze vlooien hebben en besmetten ze hun omgeving. Hoe kunt u dus weten of uw hond besmet is?

tiques
  • Zoek volwassen vlooien in zijn vacht. Het eenvoudigste om ze te vinden is door een speciale, fijne kam te gebruiken (beschikbaar bij uw dierenarts) en hiermee over heel het lichaam van uw trouwe viervoeter gaan.
  • Zoek vlooienuitwerpselen. Ook hier zal een fijne kam de taak makkelijker maken. Ideaal is om het dier grondig te kammen en al het vuil te verzamelen op een wit blad keukenpapier. De vlooienuitwerpselen zullen beter zichtbaar zijn op het blad.
Welke risico’s op besmetting loopt mijn huisdier?

De overdracht van ziektes op uw huisdier door vlooien gebeurt meestal door volgroeide parasieten die aanwezig zijn in zijn omgeving, en die evengoed van buiten (behalve in de winter) als van binnen uw huis kunnen komen. Ook een volgroeide vlo die van een dier naar een ander overgaat, kan uw huisdier besmetten, maar dat is behoorlijk zeldzaam.

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door vlooien

De aanwezigheid van vlooien op een dier geeft talrijke ongemakken:

  • Jeuk: De vlo voedt zich met bloed van haar gastheer en opdat het bloed niet stolt voordat ze het kan opnemen, injecteert ze een beetje speeksel met antistollingsmiddel. Dit is de oorzaak van de jeuk.
  • Bloedverlies: Een besmetting met veel vlooien kan bloedarmoede veroorzaken, vooral bij jonge, zeer oude, zieke of bij zeer kleine dieren.
  • Allergie: Een allergie voor vlooienbeten (meer bepaald voor hun speeksel) is een van de meest voorkomende huidziektes bij honden. Ze wordt gekenmerkt door hevige jeuk, haaruitval, roos, korsten, wonden en secundaire infecties.
  • Ziektes en parasieten: hondenvlooien zijn ook dragers van een lintworm, Dipylidium caninum genaamd.

Vlooien kunnen ook mensen bijten, wat jeuk en kleine zwellingen veroorzaakt. Dit gebeurt vooral wanneer een groot aantal jonge volwassen vlooien zich in een omgeving ontwikkelen. Bij afwezigheid van een aangepaste behandeling tegen vlooien kan de hond opnieuw besmet worden indien de onmiddellijke omgeving aangetast is.

Hoe zich tegen vlooien beschermen?

Heeft uw hond of kat vlooien? Diegenen die u op uw huisdier terugvindt, vormen slechts 5% van uw probleem. Dat zijn namelijk volwassen vlooien. De resterende 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen die aanwezig zijn in de omgeving van uw huisdier (uw huis, de auto). Daarom is het belangrijk om hun levenscyclus zo snel mogelijk te onderbreken.

Er bestaan talrijke producten om huisdieren te behandelen. Ze verschillen in hun samenstelling, hun farmaceutische vorm en in de duur van hun uitwerking. De keuze van een anti-vlooienproduct moet besproken worden met een dierenarts. Hij is als enige in staat het product voor te schrijven dat het meest aangepast is aan uw dier, door rekening te houden met zijn ras, zijn leeftijd, zijn levenswijze, het bestaan van een allergie, enz.

Maar ongeacht de situatie waarin uw huisdier verkeert, de basisregels zijn de volgende:

  • Bescherm op een duurzame manier. De risicoperiode voor de overdracht van parasitaire ziektes is vaak langer dan wordt aangenomen. Daarom is een enkele behandeling niet voldoende om van vlooien af te geraken, zeker wanneer de omgeving besmet is.
  • Respecteer de voorgeschreven dosissen. Een te lage dosis is ineffectief, een te hoge dosis kan gevaarlijk zijn.
  • Waak over de omgeving. Zoals eerder benadrukt, gebeurt besmetting met vlooien hoofdzakelijk via de omgeving. Dieren die in hetzelfde milieu leven als uw huisdier, zoals katten en knaagdieren, kunnen vlooien overdragen. Een groeiremmer is een geschikt middel om uw viervoeter hier tegen te beschermen.