Brave
Wormen
Ascaris, mijnwormen of platwormen: wie zijn de wormen?

In België zijn er verschillende soorten wormen, die in het lichaam van het dier leven en zich ontwikkelen, honden en katten besmetten:

 • Rondwormen (ascaris, ancylostoma):
  • Ascaris of spoelwormen zijn grote (tot 20 cm) parasieten die in de dikke darm van een hond of kat leven. Eenmaal ze in het lichaam van het dier zijn, voeden deze parasieten zich met de glucose, calcium, fosfor of de oligo-elementen die voor de gastheer bestemd zijn.
  • Ancylostoma of mijnwormen zijn daarentegen kleiner (1 à 2 cm) die zich op volwassen leeftijd vasthechten aan de darmwand en zich voeden met bloed.
 • Platwormen zijn het grootste (tot 70 à 80 cm) en lijken qua vorm op een verzameling van duizenden rijstkorrels.

Spoelwormen
Mijnwormen
Platwormen
Bron: ESCCAP
Hoe kan mijn dier deze wormen krijgen?

In het algemeen wordt de besmetting veroorzaakt door de inname van wormeitjes die zich in onze omgeving bevinden? Eenmaal in het lichaam, ontwikkelen deze eitjes zich tot larven en migreren ze naar de darm waar ze hun ontwikkeling tot volwassen wormen voltooien … en op hun beurt veel eieren leggen. Tussen de inname van de eitjes en de legtijd van volwassen vrouwtjes verstrijken ongeveer twee tot drie maanden.

Naargelang hun type, gebruiken deze parasieten talrijke tactieken om het lichaam van een dier te penetreren:

Rondwormen

 • Via de ontlasting van besmette dieren waarbij de wormen hun eieren loslaten;
 • Via aangetaste prooien (knaagdieren, vogels) die als tussenpersoon optreden;
 • Via de inname van te weinig gekookt vlees;
 • Voor pups en kittens via de dracht en de lactatie, als de moeder besmet is.

Bron: ESCCAPPlatwormen

 • Via bepaalde teek- en luissoorten.

Bron: ESCCAP
Wist u dat?
 • Een vrouwelijke worm tot 200 000 eitjes per dag kan leggen!
 • Wormeitjes zijn zeer resistent en kunnen 1 tot 3 jaar in de omgeving overleven voor ze opnieuw geactiveerd worden om nieuwe prooien aan te tasten.
 • Dieren die binnen leven kunnen ook wormen krijgen (bijvoorbeeld via plantencompost of eieren die van buitenaf aan uw kleding vastzitten).
 • 40 à 75 % van de groene gebieden of publieke tuinen zouden besmet zijn met rondwormeieren (bron: santevet.be).
Hoe weet ik of mijn dier wormen met zich draagt?

Het is niet altijd even gemakkelijk om de aanwezigheid van wormen op te merken bij een volwassen hond of kat aangezien de symptomen zelden zichtbaar zijn. Bij jonge dieren kunnen echter bepaalde aandoeningen zoals gewichtsverlies, diarree, braken, hoesten of een doffe vacht u waarschuwen.

In sommige gevallen kunnen deze parasieten worden gezien wanneer ze uit de anus van het dier komen of op plaatsen waar het dier zich vaak installeert:

 • in de vorm van kleine rijstkorrels (platwormen);
 • in de vorm van spaghetti (ascaris, haakwormen).
Platwormen kunnen ook jeuk rond het achterste veroorzaken, waardoor de hand of kat het zogezegde “sleeën”-fenomeen gaat vertonen waarbij hij met zijn achterwerk tegen de grond wrijft.

In het algemeen kan een dierenarts de ontlasting analyseren om de aanwezigheid van wormen in een dier vaststellen.

Wat zijn de gevaren van wormen?

Wormen - voornamelijk rondwormen - zijn vooral gevaarlijk voor puppy's en kittens, die kunnen lijden aan verminderde vitaliteit, groeivertraging en spijsverteringsstoornissen (braken, diarree, opgezwollen buik), ademhalingsmoeilijkheden (hoesten door migratie van de larven) en huidproblemen (dof haar, roos, jeuk). Indien zeer grote aantallen aanwezig zijn in het spijsverteringskanaal van een puppy of kitten, kunnen deze parasieten zelfs de dood veroorzaken door obstructie of perforatie van de darm.

Bij volwassen honden en katten is de wormverontreiniging in de meeste gevallen zonder zichtbare gevolgen. Het mag echter niet worden genegeerd, omdat wormdragers hun omgeving gemakkelijk kunnen vervuilen.... en daardoor ook een risico vormen voor de menselijke gezondheid!

Volwassen spoelwormen leggen en laten veel eieren los die zowel door volwassenen als kinderen kunnen worden ingenomen, hetzij door contact met hun huisdieren, hetzij via het milieu (bv. dierlijke uitwerpselen in zandbakken).

Eenmaal ingeslikt veranderen deze eieren in larven, die in het menselijk lichaam circuleren tot ze zich als volwassen wormen in de darm nestelen. In deze fase veroorzaken de larven schade, bijvoorbeeld aan de lever en de longen, met griepachtige symptomen. In zeldzame gevallen kunnen deze parasieten zelfs de hersenen binnendringen en stuiptrekkingen veroorzaken. Kinderen met een aanleg voor allergieën kunnen ook gemakkelijker astma ontwikkelen na contact met deze parasieten.

Een wormbesmetting voorkomen bij uw huisdier zal dus uw hele gezin beschermen!

Hoe voorkom ik een wormbesmetting?

Om risico's voor uw huisdier en uw omgeving te vermijden, worden verschillende maatregelen aanbevolen door ESCCAP, het Europees Wetenschappelijk Comité voor Huisdierparasieten:

 • Verwijder regelmatig en zorgvuldig de uitwerpselen uit het hok, de kattenbak en de tuin.
 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne: de handen wassen, nagels kort houden en handschoenen dragen terwijl u in de tuin werkt.
 • Honden en katten regelmatig ontwormen. Dit minstens vier keer per jaar, volgens de aanbevelingen van uw dierenarts.
 • Honden en katten altijd droog of ingeblikt eten dat in de handel verkrijgbaar is of gekookt voer geven.
 • Houd kinderen uit de buurt van besmette gebieden en dek zandbakken af, met name om dierlijke uitwerpselen te vermijden.

Wanneer moet ik mijn dier ontwormen?

De behandeling van honden en katten tegen rondwormen is de beste manier om hen te beschermen en is ook essentieel om het risico van besmetting voor mens en kind te beperken.

Aangezien teven en kattinnen ascaris kunnen overdragen op hun jongen tijdens de dracht of tijdens de borstvoeding, is het raadzaam om dieren vanaf jonge leeftijd te ontwormen en de behandeling zeer regelmatig te herhalen:

 • Puppy’s: het is aangeraden om hen te ontwormen vanaf de leeftijd van 2 weken, vervolgens wanneer ze 4, 6 en 8 weken oud zijn, en tenslotte elke maand tot ze 6 maanden bereiken.
 • Kittens: vanaf de leeftijd van 3 weken, daarna wanneer ze 5, 7 en 9 maanden oud zijn en tenslotte elke maand tot de leeftijd van 6 maanden.
 • Volwassen honden en katten: in het algemeen raden parasitologen aan om uw huisdier minstens 4 keer per jaar (om de 3 maanden dus) te ontwormen.
 • Reproductieve teven en kattinnen: de moeders moeten op hetzelfde moment behandeld worden als hun jongen.
Een preventieve behandeling tegen platwormen is niet nodig, maar wel aanbevolen wanneer de aanwezigheid van dit type parasiet bij het huisdier is vastgesteld.

Welke voorzorgsmaatregelen bestaan er tegen wormen in het buitenland?

Bepaalde regio's in de wereld, vooral in Zuid-Europa (Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland) en in Noord-Afrika en de Franse overzeese departementen en gebiedsdelen, zijn gunstig voor “cardiopulmonaire dirofilariose” of de "hartwormziekte", een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een lange, dunne worm en wordt overgedragen door een muggenbeet. Hoewel deze niet in België voorkomen, is het belangrijk om uw huisdier tegen deze parasiet te beschermen wanneer u naar een van deze risicogebieden reist. Vraag uw dierenarts om advies.